Board Game Lab aloitus

7.1.2019 jotudin 0 Comments

Sessio 1: Aloitus ja inspiraatio

Board Game Lab on uusi yhteisö lauta-, kortti- ja roolipelien suunnittelijoille, kehittäjille ja testaajille Mikkelissä. Yhteisön ensimmäiseen tapaamiseen saapui kymmenkunta uteliasta ja innostunutta pelinkehittäjää. Matkan varrella on odotettavissa muutama muukin. Lupaava alku.

Aluksi ihmettelimme pelien ja pelaamisen nykytilaa ja alati kasvavaa suosiota. Tiestikö, että lautapelit on jo miljardiluokan markkina ja pelkästään vuonna 2016 julkaistiin yli 5000 peliä? Suosituimmat pelit ovat keränneet Kicksterissa joukkorahoitusta yli 12 miljoonaa dollaria ja muitakin miljoonaluokkaan päässeitä on useita. Kyse ei siis todellakaan ole marginaalisesta puuhastelusta. Harrastelijatasolla pelaaminen on aikuisten puuhaa ja yhä useampi pelaaja on nainen tai pariskunta, ei siis vain nuoria miehiä.

Pohdiskelimme, että peli muodostuu mekaniikasta, teemasta ja tarinasta. Tutkimme myös muiden pelisuunnittelijoiden kommentteja ja näkemyksiä aiheesta. Matkasimme inspiraation lähteille, eli pelaamiseen. Hyvät pelit ovat hyviä ja siihen on selkeät, vaikka subjektiiviset syyt.

Jokaisella paikalle saapuneella oli yksi tai useampi idea peleistä ja ideoista, joista voisi tulla pelejä. Esimerkkeinä voisi mainita roolipelin, joka lainaa parhaat palat Dungeons & Dragonsista ja Cthulhu mythoksesta, mutta kehittää niitä suoraviivaisemmaksi ja interaktiivisemmaksi, eli enemmän hauskaa ja vähemmän vitkastelua noppia vatuloiden ja taulukoita selaten. Osa halusi tehtä pvp-figupelejä, osa korttipelejä eri aiheista, osaa kiinnosti yhteisöllinen vahvasti vuorovaikutteinen pelaaminen ja osa taas kaavaili historiallisia sotapelejä. Mukaan mahtui myös pontikankeittoon liittyvä talouspeli, survival scifi roolipeli ja jopa kaupassakäyntipeli. Tästä on hyvä ponnistaa.

Tarkoitus on, että seuraavan noin kahdentoista kuukauden aikana opimme yhdessä peleistä ja niiden tekemisestä, kehittelemme pelejä ja pelaamme niitä matkan varrella. Ennen muuta kyse on vertaisoppimisesta ja yhdessä tekemisestä pelikulttuurin äärellä. Board Game Lab tulee olemaan yhteisönsä näköinen. Kokonaisuus muokkautuu yhteisön toiveiden ja tarpeiden mukaan ja siitä muodostuu uniikki kokonaisuus.

Seuraavalla kerralla sukellamme syvemmälle pelisuunnittelun perusteisiin ja alamme hahmotella ideoista konsepteja.