Rantoja siivoamassa ja aarteita etsimässä

14.6.2019 glmikkeli 0 Comments

Teknologian ja liikkumisen yhdistäminen on yksi Game Lab Mikkelin osallistujia kiinnostava asia. Olemme tähän mennessä kokeilleet geokätköilyä ja magneettikalastusta. Aarteiden etsintä pinnan alta herätti osallistujissamme kiinnostuksen myös maan alla piileskelevien aarteiden etsintään.

Mikkelin kaupunki antoi meille luvan tutkia tarkemmin uimarantojen aarteita. Uimarantojen hiekkaa olisi myös helppo kaivaa ja sieltä todennäköisesti löytyisi kolikkoja ja koruja. Tai näin ainakin osallistujamme arvelivat etukäteen. Tarkemmaksi kohteeksi valikoituivat Pitkäjärven uimarannat ja niiden lentopallokentät.

Olimme magneettikalastuksen perusteella todenneet, että aarteiden ohella pinnan alta nousee mahdoton määrä roskaa. Sama tilanne jatkuisi myös maan alta etsittäessä. Siksi järjestimme asianmukaisen lajittelun löytyville jätteille. Huomioimme myös mahdolliset pistävät tai viiltävät esineet tarjoamalla käyttöön viiltosuojattuja käsineitä ja muistuttaen piilevistä vaaroista etsinnän eri vaiheissa.

Tapahtuma toteutettiin 12.6.2019. Osuuskauppa Suur-Savon ABC Pitkäjärvi tarttui yhteistyöpyyntöömme ja tarjosi osallistujille juotavaa ja pientä suolaista syötävää. Nämä tulivatkin tarpeeseen sillä päivän sää oli juuri täydellinen metallinpaljastinkokeiluun: melkein +20 °C, mutta silti sopivan tuulista pitämään rannan autiona auringonpalvojista. Metallinpaljastimia saapui kokeilemaan iltapäivän mittaan 25 mikkeliläistä.

Aarteiden etsintä metallinpaljastimilla osoittautui erinomaiseksi liikuntamuodoksi. Etsiessä joudutaan kävelemään yleensä suuriakin askelmääriä, samalla heiluttaen toisella kädellä parin kilon painoista metallinpaljastinta ja lopulta kyykyssä kaivaen aarteita esille. Metallinpaljastimet vaikuttivat soveltuvan hyvin kaikenikäisille liikkujille. Perehdytys niiden käyttämiseen oli suht helposti ja nopeasti tehty, eikä etsintä edellyttänyt mitään normaalista poikkeavaa voimaa tai kuntoa. Hiki siis virtasi myös liikkeen takia, ei pelkän auringonpaisteen johdosta.

Iltapäivän saldo jäi kolikkolöytöjen osalta vajaaseen kahteen euroon ja 25 penniin. Erilaista metalliroskaa sen sijaan löytyi läjäpäin muutaman sivuosumana löydetyn lasiroskan ohella.